Symptomen Osgood Schlatter

Het meest kenmerkende symptomen van Osgood Schlatter is de gevoelige en soms ook warme bult die zich vlak onder de knieschijf bevindt. Deze pijn aan de knie kan zich in het vervelendste geval constant voordoen, maar in minder erge gevallen kan de pijn zich alleen voordoen tijdens intensief sporten. Ook kan de pijn zich voordoen tijdens milde oefeningen voordoen zoals traplopen of diep door de knieën buigen. Er zijn een aantal sporten waarbij Osgood Schlatter vaker voorkomt en dat zijn bijvoorbeeld voetbal, basketbal, atletiek en gymnastiek. De klachten bij Osgood Schlatter komen niet ineens bij trauma, maar die ontwikkelen zich langzaam gedurende een bepaalde periode. Desondanks geeft 50% aan dat de Osgood Schlatter ineens is begonnen.

De diagnose van Osgood Schlatter kan eenvoudig worden gesteld bij de huisarts. De diagnose van Osgood Schlatter wordt op basis van de volgende testen/waarnemingen gesteld:

– Een gevoelige en warme bult vlak onder de knieschijf
– Pijn tijdens het strekken van de benen
– Volledige beweeglijkheid het onderbeen, wanneer sommige bewegingen niet gemaakt kunnen worden, kan er ook sprake zijn van ernstigere beschadiging
– Strakke hamstrings, door de groei staat ook de hamstring op spanning
– Geen knie instabiliteit

Wanneer er getwijfeld wordt aan de diagnose van Osgood Schlatter, kunnen er nog aanvullende testen geworden, zoals een MRI. Dit kan gedaan worden om een mogelijke tumor of andere grotere schade uit te sluiten.

Ga nu verder naar de behandeling van Osgood Schlatter