Oorzaak Osgood Schlatter

De exacte oorzaak van Osgood Schlatter is niet bekend, maar er zijn theorieën die suggereren dat Osgood Schlatter het resultaat is van overbelasting van de bovenbeenspieren. De bovenbeenspier hecht vlak onder de knieschijf, dus wanneer je de bovenbeenspier aanspant, wordt deze spier korter en strek je je benen. Door deze spieren regelmatig te gebruiken (in de groei), raakt de aanhechtingsplaats van de spier vlak onder de knie geïrriteerd. Deze irritatie aan de knie zijn in werkelijkheid allemaal hele kleine scheurtjes, zogenaamde microscheurtjes, in het bot.

Osgood Schlatter komt vooral voor bij jonge sporters die hun bovenbenen veel belasten. Dit zijn sporten waarin veel gesprongen en gerend moet worden, zoals voetbal of atletiek. Door deze overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in het bot onder de knie en tijdens de reparatie van deze microscheurtjes wordt nieuw botweefsel aangemaakt. Dit nieuwe stuk bot is als een kleine bult onder de knie zichtbaar en is typisch voor Osgood Schlatter. Wanneer je geen rust in acht neemt, zullen er meer microscheurtjes ontstaan en wordt de bult onder de knie groter.

Osgood Schlatter komt vooral voor bij kinderen die in de groei zijn. Tijdens zo’n groeispurt, groeit het bot zo snel, dat de aanhechting van de bovenbeenspier al op spanning staat. Door intensief sporten wordt deze spanning op het bot nog groter en ontstaan de microscheurtjes. Dus in de groei zijn is een grote risicofactor voor het ontstaan van Osgood Schlatter. De andere risicofactoren voor Osgood Schlatter zijn:

– Een leeftijd tussen de 8 en 15 jaar
– Mannelijk geslacht hebben
– Hoge belasting van de bovenbeenspieren (veel sporten)
– En in de groei zitten

Ga nu verder naar de symptomen van Osgood Schlatter