Behandeling van Osgood Schlatter

Er is niet echt een behandeling voor Osgood Schlatter, maar er zijn wel maatregelen die genomen kunnen worden om de symptomen van Osgood Schlatter te verminderen. Bijvoorbeeld het koelen van de knie met ijs voor 20 minuten om elke 4 uur. Ook kunnen, als het nodig is, pijnstillers genomen worden wanneer er erg veel last is van een gevoelige knie of ontstekingsremmers. De warme bult bij Osgood Schlatter duidt op een ontsteking en door deze ontsteking te remmen kan ook de pijn in de knie verminderen. Er wordt in zeldzame gevallen een operatie uitgevoerd om Osgood Schlatter te verhelpen.

Het advies dat de huisarts of sportarts ongetwijfeld zal geven is om de activiteiten die de pijn veroorzaken te stoppen, dus bijvoorbeeld tijdelijk te stoppen met sporten. Door rust te nemen geef je het lichaam de tijd om te herstellen en voorkom je het erger worden van Osgood Schlatter. Ook kan geadviseerd worden om een brace te dragen, om de knie wat extra steun en rust te geven.

Wanneer de symptomen van Osgood Schlatter langzaam over gaan, kunnen oefeningen gedaan worden om de symptomen van Osgood Schlatter in het vervolg te verminderen. Denk hierbij aan oefeningen om de bovenbeenspieren te rekken of om de hamstring te rekken. De bovenbeenspieren rekken is erg eenvoudig en kan op ieder moment van de dag gedaan worden. Door op een been te gaan staan en vervolgens met je gevoelige been je hak richting de billen te brengen. Hierdoor rek je de bovenbeenspier, waardoor je tijdens het sporten de aanhechting van de spier minder belast. Een andere oefening die je kunt doen is door te squat oefeningen te gaan doen, waardoor zowel de hamstrings als de bovenbeenspieren opgerekt worden.

De prognose van Osgood Schlatter is over het algemeen erg goed. In ongeveer 90% van de gevallen zijn na 1 jaar alle symptomen volledig verdwenen. In de meer ernstige gevallen kan het 2-3 jaar duren voordat er geen klachten meer zijn. Het is erg zeldzaam om als volwassene nog last te hebben van Osgood Schlatter en al helemaal om er door beperkt te worden. Het kan echter wel zo zijn dat de bult onder de knie gevoelig kan blijven wanneer je bijvoorbeeld op je knieën zit.